
Havacılıkla yeni tanışanlar için kısa bilgiler!
Tarih boyunca insanlar gökyüzünü merakla ve heyecanla izlemiş ve hep kendilerini orada hayal etmişlerdir.Gökyüzüne ulaşmak için her yolu deneyen insanoğlu yirminci yüzyılın başlarında bu gayelerine ulaşmışlardır.Teyyarenin buluşunun üzerinden yıllar geçmiş ve havacılık bugünki göz kamaştıran teknolojisiyle en emniyetli ulaşım aracı olmuştur.Uçaklar insanların hayatına girdikçe çeşitli sorular akıllara takılmaya başlamıştır ve bu yazımda bu sorulara açıklık getireceğim:
Uçaklar nasıl uçar?
Nasıl oluyor da 560 tonluk bir Airbus A380 yerçimi olan dünyamızda havada süzülebiliyor? Bazı insanlar motor çok güçlü itiyor ondan der..peki 260 km/s ile kalkış yapabilen A380 uçuyorda saatte 410 km hıza ulaşan Bugatti Veyron uçamıyor?Uçmanın sırrı kanatlarda gizlidir.Üniversitede bi hocam kanat takılan her varlığın uçabileceğini söylerdi.Tabiki itki sistemlerinin de önemi büyük ancak ikinci plandadırlar.Uçağın kanadına profilden baktığınızda üst taraf biraz daha kavislidir,alt taraf ise düz bir şekilde uzanır.Üst tarafın kavisli olması kanadın bu bölümden geçen havanın daha hızlı akmasını ve basıncın düşmesini sağlar.Alt bölümde oluşan basınç daha fazla olduğu için ortaya yerçekimini yenen kaldırma kuvveti ortaya çıkar.
Uçağın kanatlarında bulunan hareketli ve durağan parçalar nelerdir?
Uçağa yeni binenler camdan kanatların üst bölümlerine baktıklarında iniş kalkış ve cruise halindeyken hareket eden ve uzayan 4 farklı bölüm görebilirler.
Hareketli Parçalar:
5-6 numaralar ile belirtilmiş parçalar; Slatlardır.Bu parçaların görevi öne doğru eğilerek düşük süratlerde uçmalarını sağlar ve kısa mesafe iniş kalkışlarında yardımcı olurlar.
2-3 numaralar ile belirtilen parçalar; aileronlardır.Aileronlar uçağın dönüş yapmalarını ve yatay düzlemde uçağın sağa ve sola yatmalarını sağlarlar.
9-10 numaralar ile belirtilen parçalar yer ve hava spoilerlarıdır.Bu bölümler havada veya yerde uçağın hız kesmesini sağlarlar.İniş sırasında camdan bakma fırsatı bulursanız rahatça görebilirsiniz.
7-8 numaralar ile belirtilen parçalar flaplardır.Flaplar iniş sırasında düşük süratte uçmalarını sağlar,piste uçağın hızlı girmemesini engeller ve kolayca durmasını sağlar.Ayrıca kalkış sırasında açılarak kanat yüzeyi artılır böylelikle etkiyen basınçta artar ve kısa mesafede kalkış yapabilmesini sağlarlar.
Durağan Parçalar:
1 numara ile belirtilmiş parça wingletdir.Wingletler hava akışını düzenleyerek hava akımını düzenlerler.Uçağın daha kısa mesafede havalanmasına,daha fazla yük taşımasına ayrıca yakıttanda %4 tasarruf etmesini sağlarlar.
4 numara ile belirtilmiş parçalar yakıt tanklarıdır.İsmindende anlaşıldığı gibi uçak motorlarına yakıt sağlarlar.Flaplar hareket ettiğinde onlarında hareket ettiğini görebilirsiniz.